DiegoDoet

Van droom naar realisatieDiegoDoet

Diego (50) en Tom (20) hebben elkaar ontmoet via de zorginstelling Kwintes. “Ik dacht eerst dat ik te oud was om maatje te worden”, vertelt Diego. “Maar inmiddels is duidelijk dat ik niet als ‘meneer’ word gezien.” Tom kan dit alleen maar beamen: “Diego is heel open, ik voel me bij hem op mijn gemak.”

Van vrijwilligersmarkt tot Kwintes

Diego zit al jaren in de muziekindustrie en is een creatief persoon met een zwak voor de zorg. “Toen in het centrum van Lelystad een vrijwilligersmarkt werd georganiseerd, ben ik daar zonder verwachtingen naartoe gegaan”, vertelt Diego. “Uiteindelijk was ik de laatste die weer wegging.” Er volgden diverse gesprekken en zorginstelling Kwintes lag Diego het beste.
“Kwintes voelde als een warm bad”, legt Diego uit. Uiteindelijk kwam Diego bij het complex aan de Lubekstraat terecht waar 34 jongeren met autisme wonen. “Ik werd via mijn persoonlijke begeleider aan Tom gekoppeld. Tom is heel zelfstandig, makkelijk in de omgang en super gemotiveerd en gedreven. Een fijne jongen!”
“Ik blijf altijd relaxed, lees niemand de les en hoor echt bij de club.” – Diego

Een jongen met een droom

Tom heeft op zijn 17e een burn-out gekregen. “Op school ging ik altijd met hakken over de sloot over, ik was lichtelijk depressief en thuis heerste een onaangename sfeer”, vertelt hij. “Ik ben weg gegaan van huis en kon eerst even bij een vriend terecht, daarna ben ik bij de crisisinterventie beland. Na een maand ging ik door naar een GGZ-instelling. Een flinke omweg dus, voordat ik bij Kwintes terecht kwam.” Eenmaal bij Kwintes werd vastgesteld dat Tom ADHD en Asperger heeft. Zijn grote droom is het opstarten van een bedrijf in de ICTbranche.
“Ik wil iedereen helpen met het oplossen van computerproblemen”, legt Tom uit. Diego probeert Tom zoveel mogelijk te helpen met het realiseren van zijn droom. “Tom heeft een flyer ontworpen. Deze laat ik rondgaan in mijn directe omgeving en ik adviseer hem ook
over waar hij de flyer het goedkoopste kan laten drukken.” Maar naast het opstarten van een eigen bedrijf, helpt Diego Tom ook met zijn theorielessen voor het rijbewijs. “Daarnaast gaan we samen op banenjacht, spelen we spelletjes en zetten we kasten in elkaar. Het
contact is heel uiteenlopend.”
“Ik hoop dat hij een succesvol bedrijf krijgt. Als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen dan is het al mooi.” - Diego

Waarom een maatje?

“Voor veel bewoners van het complex is het fijn om een direct aanspreekpunt te hebben”, legt Diego uit. “Naast de begeleiding en behandeling die ze hier ontvangen, krijgen ze er op deze manier ook een sociaal netwerk bij.” Ook Tom is enorm te spreken over de ‘maatjes’: “Er is in de zorg te weinig geld en te weinig tijd voor cliënten. Daarom is het fijn als er een extra persoon is die tijd vrijmaakt. Alle hulp is welkom. Ik raad het dan ook zeker aan, sterker nog: mijn buurman is door mijn contact met Diego geïnspireerd en heeft nu ook een maatje!”

“Ik hoop dat Diego nog lange tijd lol heeft in vrijwilligerswerk.” – Tom

In verband met de bescherming van de privacy van de cliënt, is er een andere naam gebruikt.