DominiqueDoet

Samen leren in contactDominiqueDoet

De 21-jarige Dominique studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening en is via een stagemarkt op haar school bij Welzijn Lelystad terecht gekomen. “Ik vind het belangrijk dat iedereen iemand heeft om dingen mee te kunnen delen. Het leven is al lastig genoeg.”  Na een paar gesprekken werd ze onder andere gekoppeld aan Ricky: “Er was direct een klik.”

De ontmoeting
Dominique werd gekoppeld aan twee zorgaanvragers. Eén daarvan was de 30-jarige Ricky. De twee leerden elkaar kennen tijdens een eerste gesprek. “Ik voelde direct het vertrouwen om met Dominique op te trekken”, vertelt Ricky. En dat terwijl Ricky zich door zijn vrij turbulente verleden, hartproblemen en licht verstandelijke handicap in het begin toch redelijk onzeker en bang voelde. Ook het stotteren maakte het voor Ricky spannend om contact aan te gaan, maar de wens was er wel degelijk. Ricky: “Ik wilde heel graag vaker naar buiten en ook wat assertiever worden.”

Eerlijkheid duurt het langst
“Momenteel heb ik wekelijks contact met Ricky”, vertelt Dominique. “Onze vaste activiteit is gezellig bijpraten in café Le Journal. We hebben het dan over hoe de week is verlopen en wat we allemaal hebben meegemaakt.” Het duurde niet lang voordat Ricky Dominique in
vertrouwen nam. “Juist door zijn openheid deelde ik ook sneller met Ricky wat voor mij struikelpunten zijn. Op die manier ontstaat er steeds meer vertrouwen. Onze band werd al gauw sterker.”

Zelfvertrouwen boosten
Naast de wekelijkse bijpraatsessies in café Le Journal, wandelen de twee ook veel door de stad en gaan ze zo nu en dan naar Batavia Stad of Almere. Ze oefenen ook met vertrouwen van Ricky in zichzelf. “Hij bestelt steeds vaker zelf drankjes, spreekt het personeel aan en
zegt mensen op straat gedag”, vertelt Dominique. “Het is wel eens voorgekomen dat Ricky iemand op straat groette, terwijl hij haar helemaal niet kende!” Ricky grinnikt: “Ze lachte zovriendelijk!”
Dominique helpt Ricky ook door haar visie op een voor hem lastige situatie te geven. Het helpt Ricky om beter zijn grenzen aan te kunnen geven en zijn verlangens onder woorden te brengen. Hij wordt zelfs wat bijdehand en maakt grapjes. Ik geniet daarvan!”, zegt Dominique.

Positieve ervaring
De twee zouden anderen dit heel erg aanraden te gaan doen. Op deze manier kun je van betekenis zijn. Niets is mooier dan samen een verbinding aan te gaan waarin je de ander ziet groeien. Dominique: “Maar niet alleen de ander, ook ik heb enorm veel geleerd in dit contact. En we zijn een verbinding voor een langere tijd aangegaan dan een jaar. Dit voelt als een hele mooie vriendschap.”