GeaDoet

Praatjesmakers voor het levenGeaDoet

‘Positief blijven, no matter what’, is het motto van de 67-jarige Anneke. Bewonderenswaardig want Anneke is al 45 jaar ziek en niet meer mobiel.Toch weet ze de moed erin te houden en houdt ze zichzelf bezig met onder andere muziek luisteren en het verzamelen van spreuken en ansichtkaarten. Daarnaast is ze erg blij met vrijwilliger Gea (53 jaar) die haar mee naar buiten neemt. Iets wat ze absoluut niet zou willen missen.

Behoefte aan buiten zijn

Anneke en haar man Nico wonen in een aanleunwoning in Lelystad. Anneke is vanwege haar hernia niet meer in staat om te lopen en man Nico is eveneens slecht ter been vanwege meerdere herseninfarcten. “Nico kan zich nog aardig redden met zijn scootmobiel, maar mij mee naar buiten nemen gaat niet meer. Mijn behoefte aan een vrijwilliger was dus groot”, zegt Anneke.

Betekenisvolle tijdsbesteding

Anneke werd gekoppeld aan Gea die graag iets wilde betekenen voor haar medemens. Gea was ooit werkzaam in de zorg, maar daar kon ze naar eigen zeggen onvoldoende van toegevoegde waarde zijn. “In die functie was er te weinig tijd voor liefdevolle aandacht voor de mensen en dat vind ik juist zo belangrijk”, zegt Gea. Ze stopte met werken en zocht naar een andere betekenisvolle tijdsbesteding.

Op de vrijwilligersmarkt maakte ze kennis met Welzijn Lelystad en was ze enthousiast. Gea mocht vervolgens tijdens een kennismakingsgesprek aangeven waar haar voorkeur lag wat betreft de zorgaanvrager. Gea: “Een man of vrouw maakte mij niet uit, ik wilde graag iemand mee naar buiten nemen. Iemand die dat niet meer zelfstandig kan. Ik hoor dat steeds vaker, dat mensen vanwege fysieke beperkingen niet meer naar buiten kunnen en daardoor vereenzamen. Dat raakt me diep en ik wil daar graag iets aan doen.”

Eindeloos kletsen

In december 2016 maakte ze kennis met Anneke. Het klikte meteen en de dames gingen meteen de hort op naar het Lelycentre om kerstkleding te shoppen voor Anneke. Niet alleen vinden ze winkelen leuk, ze delen ook een liefde voor planten, interieur en bovenal voor kletsen. Anneke: “Ongelooflijk hoe wij kunnen kletsen. Er komt geen einde aan, we praten letterlijk de uren vol. Als het slecht weer is of als ik bed moet houden vanwege de pijn, komt Gea gewoon bij me langs en praten we over van alles.” “En intussen zorgt Nico voor de koffie of thee en bekijkt hij het tafereel van een afstandje. En gelijk heeft hij”, lacht Gea.

Samen er op uit

Gea duwt Anneke met plezier naar alle mooie plekken in de stad: het park, tuincentrum of een café. In het verschiet ligt ook nog een bezoek aan de Ikea want beide dames zijn dol op accessoires. “Heerlijk om de showrooms te bekijken, koffie te drinken en op de afdeling met accessoires te kijken. Omdat ik veel thuis zit, vind ik het leuk om het interieur regelmatig aan te passen. Ik houd van verandering! Een
bezoek aan de Ikea betekent dus inspiratie opdoen en misschien wat nieuwe accessoires kopen. Ik mag de bankpas van Nico niet mee maar ik heb gewoon een eigen pas hoor!”, lacht Anneke.

Genieten in het hier en nu

Ook is Anneke dol op muziek en het verzamelen van ansichtkaarten en spreuken zoals ‘Live in the moment’ en ‘Relax’. Voor haar belangrijke spreuken die haar eraan doen herinneren dat er maar een ding zeker is en dat is dit moment. “Zoveel mogelijk ontspannen en genieten, dat is waar ik naar streef”, zegt Anneke.

Hart op de tong

Wat Gea waardeert aan Anneke? “Ze heeft het hart op de tong, houdt net als ik van kletsen, is eerlijk en altijd positief en vrolijk”, zegt Gea. En andersom vindt Anneke dat ook Gea altijd zegt wat ze denkt, dat ze meedenkend is, warm en gezellig. Een match made in heaven, zo lijkt het. Aan een half woord hebben ze genoeg en er moet heel wat gebeuren wil dat ophouden te bestaan. Gea: “’Gea en Anneke’ blijven, ook als de koppeling na een jaar afloopt. We zijn vriendinnen geworden en ik hoop dat dat nog heel lang zo blijft.” Ook Nico hoopt op zo’n mooie vriendschap met een vrijwilliger. Van hem hoeft het vele kletsen niet zo nodig, maar naar buiten gaat hij graag!