Kennisbank artikel

Zoek in onze kennisbank

Vrijwilligersinzet in de 1,5 meter economie

Geplaatst op: 19 mei 2020
Organisatie: Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad
Platform:
  • n.v.t.
Categorie:
  • Overige informatie
Bij het organiseren van vrijwilligerswerk in de 1,5 meter economie kan de situatie elke week anders zijn. Daarom raden wij aan om elke week de situatie te bekijken aan de hand van een Corona protocol, wat je zelf bijhoudt als vrijwilligers-coördinator. Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld van een Corona protocol voor vrijwilligers-coördinatie.

4 aspecten van belang bij vrijwilligersinzet in de 1,5 meter economie:

Van wezenlijk belang bij het goed kunnen coördineren van vrijwilligersinzet in Coronatijd zij deze 4 onderdelen:

Omdat deze 4 aspecten belangrijk zijn komen ze ook terug in het Corona protocol voor vrijwilligers-coördinatie.

1. Overheidsmaatregelen van nu:

De overheidsmaatregelen die worden genomen in Coronatijd veranderen bijna wekelijks. Houdt daarom wekelijks de Corona maatregelen goed bij via goede nieuwsbronnen zoals rijksoverheid.nl of RIVM.nl.

2. Toestand van je eigen organisatie:

Hoe het gaat in je eigen organisatie gedurende Coronatijd kan enorm verschillen: er zijn organisaties die alweer terug gaan naar het ‘normale’ (weliswaar met 1,5 meter maatregelen), denk aan bibliotheken en musea. Maar er zijn ook organisaties die nog lang niet zover zijn: denk aan de zorg en de verpleging. Kijk dus goed naar de toestand van je eigen organisatie als het gaat om vrijwilligersinzet.

3. Welbevinden van de vrijwilligers

Veel organisaties en die van jou wellicht ook, is tijdelijk gestopt met de inzet van vrijwilligers. Nu zie je dat – afhankelijk van de toestand van de organisatie – weer wordt gedacht aan vrijwilligersinzet. Maar bekijk dat heel selectief (wie en wat kunnen al wel en wie en wat kunnen nog niet) en schaal dat langzaam op. Ook daarvoor gebruik je het Corona protocol.

4. Pro actief communiceren

Wat al vanaf dag 1 in deze Coronatijd centraal staat is het belang van pro-actief communiceren richting burgers en organisaties, en ook richting je vrijwilligers. Juist nu de maatregelen weer versoepeld worden en er weer mogelijkheden gaan ontstaan voor de inzet van vrijwilligers, is pro actieve communicatie daarover heel belangrijk.

Houd je Corona protocol actueel!

Wij raden je aan om een Corona protocol voor vrijwilligers coördinatie te gebruiken. Onderaan dit artikel kun je een voorbeeld downloaden. In dit protocol kun je alles goed bijhouden rondom overheidsmaatregelen, toestand van de organisatie, welbevinden van vrijwilligers en pro-actieve communicatie. Telkens als er veranderingen zijn pas je het Corona protocol daarop aan.

 

Voorbeeld Corona protocol zien? Download hieronder!

Het Corona protocol voor vrijwilligers coördinatie wat je hieronder kunt downloaden is slechts een voorbeeld. Verspreid het gerust onder andere belangstellenden of pas het aan (wil je daarvoor de Word versie? Dat kan! Stuur even een mailtje naar info@vrijwilligersaanzet.nl en je krijgt de Word versie retour).

DOWNLOAD HIER HET VOORBEELD CORONA PROTOCOL


Informatie

Website: https://www.vrijwilligersaanzet.nl/2020/05/19/vrijwilligerswerk-in-de-15-meter-economie-hoe-organiseer-je-dat/

Filteren

  • Categorieën
Toepassen