Kennisbank artikel

Zoek in onze kennisbank

Minder jongeren deden vrijwilligerswerk, sportverenigingen populairst

Geplaatst op: 16 juni 2020
Organisatie: Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad
Platform:
  • Zorgvrijwilligers
  • Taal & educatie
  • Jongeren
  • Financiële vrijwilligers
  • Sport
Categorie:
  • Overige informatie
Vorig jaar deden minder Nederlandse jongeren vrijwilligerswerk. Bij de groep van 15 tot 25 jaar daalde het aantal mensen dat actief was als vrijwilliger. Bij de groep boven de 25 jaar bleef het gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 gaf 45 procent van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. In 2017 was dit 49 procent. 

Jongeren zetten zich het vaakst als vrijwilliger in voor sportverenigingen (20 procent), gevolgd door scholen (11 procent) en jeugdorganisaties (9 procent). Daarna volgen verzorging en verpleging, hobby- en gezelligheidsverenigingen en kerken en levensbeschouwelijke organisaties (allemaal rond 5 procent).

 

1 op de 5 ziet het als plicht

Jongens zijn vaker als vrijwilliger actief voor sportverenigingen dan meisjes. In de verzorging is dat juist omgekeerd. In 2017 waren deze verschillen tussen jongens en meisjes vergelijkbaar.

Veel jongeren zeggen vrijwilligerswerk te doen omdat ze het leuk vinden, of omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand anders te doen. Slechts 1 op de 5 zegt het een plicht te vinden om vrijwilligerswerk te doen. 12 procent van de jongeren ziet het als een mogelijke stap naar een betaalde baan.


Informatie

Website: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5133286/jongeren-vrijwilligerswerk-cbs-vorig-jaar-sportverenigingen

Filteren

  • Categorieën
Toepassen