Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

Steeds meer bedrijven laten medewerkers vrijwilligerswerk doen

7 januari 2020

Steeds meer bedrijven laten medewerkers vrijwilligerswerk doen Vrijwilligerswerk in de baas zijn tijd klinkt misschien tegenstrijdig, maar steeds meer bedrijven kiezen er bewust voor om medewerkers in te zetten voor het goede doel. Dat doen ze niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor zichzelf.

 

Niet elke vrijdag vrijwilligen, maar wanneer het je uitkomt

Deedmob is een platform dat mensen stimuleert vrijwilligerswerk te doen. Op het platform van de start-up Deedmob kunnen niet alleen particulieren, maar ook medewerkers van aangesloten bedrijven een vrijwilligersactiviteit uitkiezen en daar tijd aan besteden op een moment dat het hen schikt.".Je hoeft niet meer iedere vrijdag beschikbaar te zijn, maar kan op die manier wel je steentje bijdragen", vertelt oprichter Boudewijn Wijnands.

Uit onderzoek van Lonneke Roza, die promoveerde aan de Rotterdam School of Management op het onderwerp bedrijfsfilantropie, blijkt dat zo'n 10 procent van de medewerkers die zich inzetten voor anderen via het werk, geen vrijwilligerswerk doen in hun eigen tijd. "Zouden alle bedrijven dus de mogelijkheid aanbieden tot vrijwilligerswerk, dan biedt dat een enorm potentieel".

Roza denkt dat het goed werkt via de werkgever, juist omdat mensen zich zo makkelijk kunnen aansluiten. "Het is toegankelijk, je collega's gaan mee. Zo creëer je een veilige omgeving". Vrijwilligen is niet alleen goed voor de mensen die ermee geholpen zijn, maar ook voor het aantrekken van talent. Millennials vinden het belangrijk dat bedrijven voor iets goeds staan.

Ander wereldbeeld door vrijwilligerswerk

Het grootste voordeel zit 'm volgens Roza in het wereldbeeld dat ze bij veel mensen ziet veranderen, wat ook helpt tijdens het betaalde werk. "Ik ga met mijn studenten vaak naar Stichting Jarige Job. Je pakt er een dag pakketten in voor kinderen die onder de armoedegrens leven en hun verjaardag niet kunnen vieren". De onderzoeker ziet dat mensen anders naar armoede en kinderen kijken wanneer ze zich een dag vrijwillig hebben ingezet voor zo'n doel.

Lees hier het volledige artikel.

Wilt u als bedrijf ook uw maatschappelijke betrokkenheid tonen en vrijwilligerswerk als onderdeel van bijvoorbeeld uw teamdag inzetten? Of wilt u op andere wijze uw maatschappelijke betrokkenheid tonen? Neem dan contact op met LelystadDoet via de mail lelystaddoet@welzijnlelystad.nl of telefoon (0320 707159) om de mogelijkheden te bespreken. Wij gaan graag voor u aan de slag om een leuke vrijwilligersklus voor u te vinden en uw betrokkenheid tot een succes te maken!