Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

Iets voor een ander doen is heel fijn

24 februari 2020

Iets voor een ander doen is heel fijn Sietske Venema is vrijwilligster bij OpenJeHart. Zo n 8 jaar geleden kwam ze hier 'binnengelopen'.

 

´Onder leiding van Liane Wolfert werd in Dronten een loopgroep gestart. Dit om mensen met elkaar te verbinden. Daar sloot ik mij bij aan. Toen nog als deelnemer´, vertelt Sietske. ´Van lieverlee kwam van het één het ander en zo werd ik gevraagd of ik vrijwilligster wilde worden voor OpenJeHart’. De organisatie heeft zich inmiddels fors uitgebreid. ‘Ik deed de kennismakingsgesprekken met nieuwe leden die zich aanmelden in Lelystad. Ik kwam bij de mensen thuis, dronk een kop koffie met ze en had een keukentafelgesprek met ze´. De aandachtspunten die tijdens zo´n gesprek naar voren kwam, gaf ze door aan de coaches. Nu worden deze gesprekken gevoerd door een belteam. Mensen telefonisch benaderen was niet haar ding. Sietske heeft nu elke maandag haar eigen loopgroep. ´We starten altijd vanaf de Hanzeborg en zijn met zo´n 20 à 30 mensen. We stippelen een route uit en lopen met de groep. Ondertussen hebben we hele gesprekken onderweg. Na afloop sluiten we af met een gezellig kopje koffie´. Naast de loopgroep heeft Sietske nog enkele leden die ze een bezoekje brengt, omdat ze ziek zijn of om andere redenen niet in staat zijn om aan de activiteiten deel te nemen. Dan gaat ze langs voor een praatje. Ze haalt ontzettend veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk en haar contacten met de mensen en wat ze voor hen kan betekenen. ´Ik wil graag één op één met mensen werken. Ik ben een echt mensen-mens´ aldus Sietske.

Vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers maken onlosmakelijk deel uit van de Lelystadse samenleving. Ze zijn onmisbaar en van onschatbare waarde. LelystadDoet vindt het dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden en kent verschillende vormen van waarderen, zoals het boegbeeldje, de inspiratieprijs of het in het zonnetje zetten van een vrijwilliger. Heeft u als organisatie een vrijwilliger die echt eens in het zonnetje gezet mag worden of wilt u een initiatief aandragen? Dan kunt u contact met opnemen via lelystaddoet@welzijnlelystad.nl o.v.v. waardering. LelystadDoet is onderdeel van Welzijn Lelystad.