Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

5 Praktische tips om verbinding te houden met je vrijwilliger

14 april 2020

5 Praktische tips om verbinding te houden met je vrijwilliger Nu door de maatregelen omtrent het coronavirus ons dagelijkse leven zo goed als stil ligt, hebben vele organisaties hun deuren moeten sluiten en zijn hun activiteiten en evenementen gecanceld. Voor andere organisaties, die binnen de zogenoemde vitale branche vallen, is nu juist meer te doen dan ooit en ligt een grote druk op werknemers en vrijwilligers.

 

Ook vergt deze tijd om anders te denken. Hoe kun je de werkzaamheden anders organiseren, wat kun je doen voor je doelgroep en hoe houd je verbinding met je vrijwilligers? LelystadDoet deelt graag een aantal tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Heb je zelf ook nog tips? Deel ze met ons! Van elkaar kunnen we leren.

#1          Houd contact met je vrijwilligers. Juist nu je op afstand zit van elkaar en je vrijwilliger misschien niet direct iets voor je kan betekenen. Bel met enige regelmaat om te horen of alles nog goed gaat of start een whatsapp-groep waarbij de vrijwilligers elkaar ook onderling kunnen steunen.

#2          Deel informatie omtrent de coronamaatregelen met je vrijwilligers en houd ze op de hoogte. Laat je hierin leiden door info vanuit het RIVM of WHO. Deel ook het nieuws vanuit je eigen organisatie. Zo blijven de vrijwilligers betrokken en blijven ze ook in deze bizarre tijden zich onderdeel van jouw organisatie voelen.

#3          Misschien zijn er werkzaamheden die vanuit huis gedaan kunnen worden, zoals bijvoorbeeld bellen met deelnemers, versturen van een mailing of bijhouden van social media. Laat vrijwilligers zelf hierin ook meedenken. Misschien komen ze wel met hele verrassende oplossingen!

#4          Zijn je vrijwilligers bereid om zich elders in te zetten? Mogelijk kun je hun hulp bij andere organisaties aanbieden, waar ze iets kunnen betekenen voor een ander. Dit zorgt ook weer voor nieuwe contacten in de stad en versterkt het gevoel van ertoe doen.

#5          Vergeet niet om je vrijwilliger te waarderen en een hart onder de riem te steken. Een kleine moeite, maar wel een groot gebaar!

Heb je werkzaamheden die corona-proof zijn? Denk hierbij aan bijvoorbeeld bellen, chatten, computerwerk en alles wat op afstand en digitaal kan. Of zoek je juist hulp? Plaats dan een vacature op onze vacaturepagina die we speciaal hiervoor in het leven geroepen. Meer tips en praktische hulp,vind je hier.

(Online) training volgen? Kijk dan eens op LelystadLeert!

LelystadDoet denkt graag met je mee. Ons team werkt momenteel vanuit huis, maar we zijn online te bereiken via lelystaddoet@welzijnlelystad.nl of telefonisch via 0320-707159.