Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

Stichting IDO in coronatijd

19 oktober 2020

Stichting IDO in coronatijd Toen we in maart van dit jaar in een intelligente lockdown kwamen te zitten, heeft Stichting IDO een hulplijn in het leven geroepen. Dat er behoefte was aan zo´n hulplijn was duidelijk: er kwamen vragen binnen om boodschappen te doen, maaltijden te bezorgen, voedselbankpakketten thuis te bezorgen, maar ook voor het voeren van vele gesprekken met mensen die alleen of angstig waren.

 

Na een oproep binnen de kerken in Lelystad om de stichting te ondersteunen in deze gekke coronatijd, leverde dat 70 tijdelijke extra vrijwilligers op. Ook hebben jongeren, die graag iets voor een ander wilde doen, zich aangemeld via Jongeren Maken de Stad. Het was heel fijn dat zoveel mensen zich spontaan wilden inzetten en deze nieuwe rare tijd gebruikten om juist iets voor een ander te kunnen doen. Maar ook de bestaande vrijwilligers, die nu juist door corona thuis kwamen te zitten, werden natuurlijk niet vergeten. Met Pasen zijn ze verwend met een lekker ontbijtje en was er weer even een moment van ontmoeting.

Omdat de stichting nooit helemaal dicht is geweest, hebben sommige bestaande vrijwilligers ook nog gewoon kunnen werken. Zo hebben de Inloopspreekuren met gepaste maatregelen plaatsgevonden, is de receptie open gebleven en werd er gekookt, soms wel 50 maaltijden op een dag! Ook kwamen er vrijwilligers om mondkapjes te naaien. De ruimtes waarin gewerkt werd, was coronaproef gemaakt.

Niet alle ontmoetingen vonden op locatie plaats. Er hebben ook vele ontmoetingen digitaal plaatsgevonden. Stichting IDO heeft ook in deze tijd ruim aandacht voor haar vrijwilligers en probeert iedereen op een voor hem of haar gepaste manier erbij te betrekken; van een (online) gesprek tot een workshop of een gezellige puzzelfietstocht!

Foto: stichting IDO