Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

Er is altijd iets dat je nog wél kunt

17 november 2020

Er is altijd iets dat je nog wél kunt Anja is net 50 geworden en heeft alle reden om trots op zichzelf te zijn. ´Als ik ga vertellen wat ik allemaal mankeer en heb meegemaakt, zitten we hier morgen nog. Maar het is niet zo interessant om uit te gaan van je beperkingen. Kijk liever naar je mogelijkheden. Er is altijd iets dat je wél kunt, en dat is vaak datgene waarmee je voor een ander een positief verschil kunt maken. Dat geldt zeker voor de telefonische contacten via het Aandachtcentrum.`.

 

Mensenmens

Als het leven Anja tot nu toe iets leerde, is het wel dat ze een echt mensenmens is. Ze houdt van luisteren en van praten, wil graag de helpende hand bieden zonder de ander zijn of haar eigen regie te ontnemen, gunt iedereen het beste en heeft oprechte belangstelling voor wat mensen drijft. Dat bracht haar veel voldoening in haar werk als thuiszorgmedewerker. Toen Anja dat werk om gezondheidsredenen niet meer kon uitvoeren, startte ze, samen met anderen, het crisisteam ´Helpen Doen We Samen´.   

Vechtlust

“Ik heb heel veel meegemaakt in mijn leven. Aan de ene kant is dat verdrietig, maar aan de andere kant kan ik me juist door die levenservaring vaak goed inleven in anderen. Ik merk dat het voor veel mensen makkelijk is om via de telefoon hun verhaal te delen. Aan een betrokken buitsenstaander vertel je toch gemakkelijker iets dan bijvoorbeeld aan je kinderen of andere familieleden. Vanuit mijn eigen ervaring moedig ik mensen ook aan om hun vechtlust te gebruiken. Leg je niet neer bij je beperkingen, maar kijk wat je nog wel kunt. Ik help ze graag om dat te onderzoeken, want het leven is zoveel mooier als je iets voor anderen kunt betekenen”.

Energie

Anja weet hoe het is als je energieniveau het weleens laat afweten. “Dat is juist het mooie aan dat bellen. Je kunt het doen wanneer het jou past. Natuurlijk is er een minimum aantal gesprekken dat je wekelijks wel moet voeren, maar een stok achter de deur maakt je er ook van bewust dat het belangrijk is dat je dit doet. Anderen rekenen op je. Maar het geeft rust dat je zelf bepaalt wanneer je die gesprekken voert”.

Van bijstand naar baan

“Door alles wat ik meegemaakt heb kwam ik in de bijstand terecht. Ik ben een heel onafhankelijk mens en vond dat verschrikkelijk, maar ik had geen keus. Via vrijwilligerswerk bleef ik altijd maatschappelijk betrokken, maar sollicitaties liepen op niks uit. Ik gaf niet op, doorliep veel trajecten via de gemeente en kreeg hulp van een jobcoach. Uiteindelijk kwam de vacature van Bureau LWPC via een collega van mijn zorgcoach bij mij terecht.

Het Aandachtcentrum zet zich onder meer in voor mensen die als mantelzorger of vanwege hun eenzaamheid in moeilijke omstandigheden verkeren en onderhoudt regelmatig telefonisch contact met hen. Voordat je in de praktijk aan de slag gaat, word je uitgebreid getraind. ”Vanaf het eerste moment voelde het alsof alles op zijn plaats viel. Er was een klik en die leidde tot een proefplaatsing met behoud van uitkering. We zijn nu een jaar verder en inmiddels heb ik een echt contract. Het opzeggen van mijn uitkering heb ik gevierd!”