Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad nieuws

Het Flevolands Archief ontvangt Inspiratieprijs 2020

7 december 2020

Het Flevolands Archief ontvangt Inspiratieprijs 2020 Welzijn Lelystad heeft op 7 december jl. –op de dag van de vrijwilliger- de LelystadDoet Inspiratieprijs uitgereikt. Het Flevolands Archief heeft uit handen van wethouder Jack Schoone deze prijs in ontvangst mogen nemen.

 

Het Flevolands Archief bewaart het geheugen van de provincie Flevoland in archieven en verschillende collecties. In Het Flevolands Archief vindt men tekeningen, foto's, kranten, boeken en archieven over de geschiedenis van Flevoland en maar bijvoorbeeld ook particuliere archieven.

 

´Het Flevolands Archief is erg blij met de betrokken vrijwilligers die ook in coronatijd nog veel werk verzetten´, vertelt Chantal Keijsper, directeur van Het Flevolands Archief. Widia Rama, vrijwilligerscoördinator bij Het Flevolands Archief vult aan: ´Corona heeft er voor gezorgd dat het met name voor ouderen ondoenlijk werd om vrijwilligerswerk te blijven of te gaan doen. Organisaties sloten hun deuren, maar ook als dat niet het geval was, kozen veel vrijwillige ouderen er voor om geen risico’s te lopen en (tijdelijk of definitief) te stoppen met vrijwilligerswerk´. Dit heeft geresulteerd in het omdenken in mogelijkheden na de onmogelijkheden die waren ontstaan door Corona. ´Niet alleen bij onze eigen vrijwilligers, maar ook bij anderen wordt het gemis van sociale contacten steeds groter en komt er verveling en eenzaamheid om de hoek kijken´ aldus Widia.

 

Het Flevolands Archief is een online project gestart op de website www.velehanden.nl.  Dit project is een fotocollectie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders genaamd ‘Dijken van Polders´. Bij dit project kunnen deelnemers beschrijvingen aanvullen m.b.t. de foto’s die uit het archief komen en beslaan een periode vanaf 1916. Op deze manier kunnen zij niet alleen ouderen een bezigheid aanbieden, maar voelen zij zich ook nuttig door het delen van hun kennis over de polder.

 

“De meeste innovatie begint per ongeluk. Dit is een prachtig voorbeeld dat een vervelende en onverwachte situatie ook iets moois kan opleveren. Knap omgedacht!” aldus Marieke Voogt, directeur Welzijn Lelystad.

 

De Inspiratieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, organisaties of zelfs mogelijk aan bedrijven, die inspirerend en/of innoverend zijn geweest voor het vrijwilligerswerk in Lelystad. LelystadDoet is hét platform voor vrijwilligerswerk in Lelystad.

Foto: Fotostudio Wierd