VincentDoet

Samen in de natuur  VincentDoet

In de natuur voelt de 19-jarige Vincent zich op zijn best. Houthakken en vuurtje stoken, van kabelbanen af roetsjen en vlotten en torens bouwen. En het liefste samen met anderen. Zijn plek heeft hij helemaal gevonden bij scoutingvereniging Ascanen, waar hij als vrijwilliger leiding geeft aan kinderen van zeven tot elf jaar. Vincent: "Ontzettend leuk om iets terug te kunnen doen en dat wat ik geleerd heb aan anderen over te dragen."

Samen creëren

Het werk van Vincent bestaat uit het mede organiseren van de kampweekenden en daaraan voorafgaande opkomsten. Elk weekend heeft een thema en daar wordt tijdens de opkomsten naar toegewerkt. Thema’s zijn bijvoorbeeld sport en spel, primitief koken of het weer. Ook helpt Vincent met de opkomsten. "Dan leg ik de kinderen bijvoorbeeld uit hoe ze een zakmes moeten gebruiken of we bouwen een keuken met palen en touw. Dan maken we eerst een bouwtekening en gaan we vervolgens echt zelf bouwen. Of we bouwen hutten, vlotten en kabelbanen", zegt Vincent.

Belangrijke lessen

Het belangrijkste dat Vincent geleerd heeft is samenwerken. Vincent: "Om samen een doel te hebben en daar naartoe te werken, dat is zo iets bijzonders. Je leert elkaars kwaliteiten kennen en hoe je die het beste kunt benutten. Sommigen zijn beter in knopen leggen en anderen in het begeleiden van de kinderen. Zo is er voor iedereen een rol weggelegd."

Ook heeft hij veel geleerd tijdens de survivaltochten waarbij hij met een kompas een route loopt. Vincent: "Daarin ben ik mezelf behoorlijk tegengekomen maar daar heb ik ook vooral geleerd: als ik in mezelf geloof dan kan ik heel veel bereiken. Het geeft ook een enorm gevoel van verbinding met degene met wie je bent. Als de een het niet meer ziet zitten vanwege zere voeten of vermoeidheid dan pep je hem op. Je helpt elkaar, altijd. En je geeft nooit op!"

Waardevol contact

De kinderen zijn dol op Vincent. "Zo lang is het niet geleden dat ik zelf kind was dus ik kan lekker met ze dollen. Geen probleem om van de kabelbaan af te gaan of in een boom te klimmen. Ik geniet ervan als zij blij zijn en vind het fijn dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de scouting. Ik heb er zelf als kind ook veel van opgestoken en lol gehad."

Naast het plezier met de kinderen waardeert hij ook het contact met de andere vrijwilligers. "Je brengt veel tijd met elkaar door om opkomsten en kampen voor te bereiden. We creëren met elkaar en hebben ook gewoon een gezellige tijd."

Vele mogelijkheden

Scoutingvereniging Ascanen heeft altijd nieuwe vrijwilligers zoals Vincent nodig. Vincent: "Je hoeft echt niet perse zelf scouting gedaan te hebben of er verstand van te hebben. Natuurlijk die mensen hebben we ook nodig, maar we zoeken ook heel vaak vrijwilligers die andere taken op zich kunnen nemen. Zoals het onderhoud van het terrein, verhuur coördinatie of communicatie. Of mensen die het leuk vinden om dingen te organiseren of koken tijdens de kampen voor de kinderen. Er is heel veel mogelijk! Als vrijwilliger kun je een training volgen en er worden regelmatig workshops aangeboden om kennis bij te schaven."

Voorlopig niet stoppen

Vincent studeert bouwkunde en wil later iets in de architectuur doen. Of hij eraan denkt om te stoppen met vrijwilligerswerk? "Absoluut niet! Ik vind het veel te leuk. Ik heb de ambitie om in de toekomst mee te werken aan landelijke en internationale kampen. Daar kijk ik erg naar uit."