Vrijwilligers in de hoofdrol, in woord en beeld

Vrijwilligers heb je in alle soorten en maten. Er is een ding dat hen verbindt: zonder hen zouden allerlei maatschappelijke en sociale initiatieven niet bestaan, zonder hen zouden veel sport- en cultuurorganisaties omvallen, zonder hen zou de lokale samenleving veel kleur verliezen.
Voor iedereen is er wel een uitdagende vrijwilligersfunctie beschikbaar. Of je nu jong bent of oud, of je weinig tijd hebt of veel tijd. En bedenk: je doet er iets goeds mee voor de maatschappij of een vereniging, maar je haalt er zelf ook veel voldoening uit.

Rita Janssen: 'Het is ontzettend leuk, ik heb het enorm naar mijn zin!'

'Het is erg leuk mensen te kunnen helpen. De mensen zijn echt dankbaar als blijkt dat het ritje naar het ziekenhuis geen probleem is of als ze via Automaatje een bezoek kunnen brengen aan hun geboortestad. Als chauffeur van De Opstap heb ik elke week een meneer van 90 die gaat zwemmen in De Koploper. Je brengt hem er heen. Als hij klaar is neemt hij daar nog vaak een kopje koffie met een saucijzenbroodje en daarna halen we hem weer op en brengen we hem naar huis. Hij is daar hartstikke blij mee en voor ons is dat daarom ook leuk.'
Klik hier om het hele verhaal van Rita Janssen te lezen.

Karin Frankvoort: 'Je doet er iets goeds voor anderen, maar het is ook goed voor jezelf'

'Daar ligt toch mijn hart, bij kinderen en educatie. En dit biedt je zoveel. Het houdt me bij de les, het houdt me jong, scherp, geinteresseerd in de wereld om me heen. Er zit geen druk op, niet zoals bij werken. Tegelijkertijd is het niet vrijblijvend. Maar ik ben bezig met iets wat ik leuk vind, kennisoverdracht aan kinderen, en ik ben bezig op een gebied waar mijn kennis en mijn kracht ligt. Ik zou niet anders willen.
Klik hier om het hele verhaal van Karin Frankvoort te lezen.

Frits Seilberger: 'Fluitend naar je werk, is dat wel het belangrijkste'

'Het zijn de kleine gesprekjes bij de kassa die Frits het leukst vindt aan zijn werk. 'Zo, weer wat leuks gescoord?'De meeste mensen staan toch blij en opgetogen aan de kassa. Ja, er zijn ook wel eens lastige vragen of uitdagende situaties, 'Mensen die iets willen ruilen, terwijl er duidelijk is aangegeven dat dat artikel niet geruild mag worden. Of mensen die ergens prijsjes vanaf hebben gehaald of verwisseld. Dat hoort erbij. Gelukkig zijn dat de uitzonderingen.
Klik hier om het hele verhaal van Frits Seilberger te lezen.

Rita Ros: 'Je neemt een beetje van de spanning weg bij mensen'

'Ik vind met mensen werken het allerleukste. Daarnaast is het fijn als je iets voor ze kunt betekenen. Mensen reageren vaak verrast als ze ons zien, of als we vragen "Naar welke afdeling moet u? Zal ik u even helpen?"Of als we wijzen waar de rolstoelen zijn en daarbij helpen, of met ze meelopen naar de afdeling waar ze moeten zijn. Je krijgt er veel waardering en dankbaarheid voor en dat is fijn. Dat haal ik er uit.
Klik hier om het hele verhaal van Rita Ros te lezen.

Bianca Stroeven: 'Je doet iets voor een ander, maar het geeft jezelf ook heel veel'

'Het is goed om wat te doen. Ik voel me elke dag wel een periode ellendig en moe, maar dit geeft me zoveel voldoening, dat je blij bent dat dat er ook is. Het zwerfafval heb ik nu wel noodgedwongen op een wat lager pitjes moeten zetten, maar ach... als we allemaal in Lelystad iets zouden doen, zou dat al enorm schelen, toch? En het mooie is dat ik het ook heel goed met hun baasjes kan vinden. Ik bouw nu een goede vriendschap met hen op. Dat is geen voorwaarde, maar wel een hele mooie bijvangst. 
Klik hier om het hele verhaal van Bianca Stroeven te lezen.