Vrijwilligersverhalen

Vrijwilligersverhalen

Samen leren in contactDominiqueDoet

De 21-jarige Dominique studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening en is via een stagemarkt op haar school bij Welzijn Lelystad terecht gekomen. “Ik vind het belangrijk dat iedereen iemand heeft om dingen mee te kunnen delen. Het leven is al lastig genoeg.” Na een paar gesprekken werd ze onder andere gekoppeld aan Ricky: “Er was direct een klik.”

Klik hier om het verhaal van Dominique te lezen. 


Praatsjesmaker voor het levenGeaDoet

‘Positief blijven, no matter what’, is het motto van de 67-jarige Anneke. Bewonderenswaardig want Anneke is al 45 jaar ziek en niet meer mobiel. Toch weet ze de moed erin te houden en houdt ze zichzelf bezig met onder andere muziek luisteren en het verzamelen van spreuken en ansichtkaarten. Daarnaast is ze erg blij met vrijwilliger Gea (53 jaar) die haar mee naar buiten neemt. Iets wat ze absoluut niet zou willen missen.

Klik hier om het verhaal van Gea te lezen.

Van droom naar realisatieDiegoDoet

Diego (50) en Tom (20) hebben elkaar ontmoet via de zorginstelling Kwintes. “Ik dacht eerst dat ik te oud was om maatje te worden”, vertelt Diego. “Maar inmiddels is duidelijk dat ik niet als ‘meneer’ word gezien.” Tom kan dit alleen maar beamen: “Diego is heel open, ik voel me bij hem op mijn gemak.”


Klik hier om het verhaal van Diego te lezen.

Van cultuurschok naar volwaardig functionerenHugoDoet

Simon kwam twee jaar geleden terug in Nederland na jaren op diverse plekken in de wereld gewoond te hebben. Met niet meer dan dertig euro op zak belandde hij eerst in Almere en uiteindelijk in Lelystad. Simon heeft veel van de wereld gezien, van alles meegemaakt en moet dan ook erg wennen in Nederland. Simon: “Ik ken het land niet meer terug, er is zoveel veranderd.” 

Klik hier om het verhaal van Hugo te lezen.

Kleine momenten van geluk 

Wat drijft een jonge vrouw van 21 jaar om vrijwilligerswerk te doen? Zijn er geen andere dingen die tijd vragen, zoals studie en vrienden? "Ook" zegt Loui. "En ik vind het belangrijk om iets te betekenen voor een ander. Ik heb het zelf zo goed, laat ik dan wat doen voor mensen die het minder getroffen hebben. Daarmee hoop ik verschil te maken." En of ze verschil heeft gemaakt! Samen met haar hond Jabba bezocht ze mensen met dementie in Hanzeborg Lelystad.

Klik hier om het verhaal van Loui te lezen.

Meer dan alleen verhalen 

'Als je in Nederland naar mensen lacht, lachen ze terug. Als je op een respectvolle manier met ze praat, krijg je respect terug. Dit heb ik de afgelopen jaren geleerd en dit wil ik andere nieuwkomers ook graag meegeven’, zegt Raffy Monssa (33). De Lelystadse Raffy komt uit Syrië en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Lelystad.

 Klik hier om het verhaal van Raffy te lezen


Samen vinden wij een oplossing

Marian (59) was ooit werkzaam als salarisadministrateur maar kwam door een reorganisatie zonder baan te zitten. Ze wilde dolgraag weer een zinvolle tijdsbesteding en ging op zoek naar een vrijwilligersfunctie. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) waar ze inmiddels al een hele tijd met veel plezier als vrijwilliger financieel spreekuur werkt.

 

Klik hier om het verhaal van Marian te lezen.


Samen in de natuur

In de natuur voelt de 19-jarige Vincent zich op zijn best. Houthakken en vuurtje stoken, van kabelbanen af roetsjen en vlotten en torens bouwen. En het liefste samen met anderen. Zijn plek heeft hij helemaal gevonden bij scoutingvereniging Ascanen, waar hij als vrijwilliger leiding geeft aan kinderen van zeven tot elf jaar. Vincent: "Ontzettend leuk om iets terug te kunnen doen en dat wat ik geleerd heb aan anderen over te dragen."

Klik hier om het verhaal van Vincent te lezen

 

Er is altijd iets wat je nog wél kunt

Anja is net 50 geworden en heeft alle reden om trots op zichzelf te zijn. ´Als ik ga vertellen wat ik allemaal mankeer en heb meegemaakt, zitten we hier morgen nog. Maar het is niet zo interessant om uit te gaan van je beperkingen. Kijk liever naar je mogelijkheden. Er is altijd iets dat je wél kunt, en dat is vaak datgene waarmee je voor een ander een positief verschil kunt maken. Dat geldt zeker voor de telefonische contacten via het Aandachtcentrum.`

Klik hier om het verhaal van Anja te zien 


Iets voor een ander doen is heel fijn

´Onder leiding van Liane Wolfert werd in Dronten een loopgroep gestart. Dit om mensen met elkaar te verbinden. Daar sloot ik mij bij aan. Toen nog als deelnemer´, vertelt Sietske. ´Van lieverlee kwam van het één het ander en zo werd ik gevraagd of ik vrijwilligster wilde worden voor OpenJeHart’. De organisatie heeft zich inmiddels fors uitgebreid. ‘Ik deed de kennismakingsgesprekken met nieuwe leden die zich aanmelden in Lelystad. Ik kwam bij de mensen thuis, dronk een kop koffie met ze en had een keukentafelgesprek met ze´. De aandachtspunten die tijdens zo´n gesprek naar voren kwam, gaf ze door aan de coaches. Nu worden deze gesprekken gevoerd door een belteam. 

Klik hier voor het verhaal van Sietske

Jubileum voor vrijwilligster Hanny

Hanny Heidsma (76 jaar) is al 20 jaar vrijwilligster bij Welzijn Lelystad. Maar zich inzetten als vrijwilligster doet ze al véél langer. In 1974 kwam Hanny in Lelystad wonen met haar gezien. 'De kinderen waren toen nog klein, dus hielp ik mee op school van de kinderen', vertelt Hanny. Zo is ze bijna vanzelf het vrijwilligerswerk ingerold. Later heeft ze zich gemeld bij het Rode Kruis en sloot ze zich aan bij de telefooncirkel en welfare. Ook ging ze met de collectebus van het Rode Kruis langs de huizen. 

 

Het geeft mij veel voldoening om een maatje te zijn

Milena (28 jaar) is sinds januari dit jaar zorgvrijwilliger (maatje buddy). Ze bezoekt iedere week op maandag haar hulpvrager, een vrouw van 43 jaar. Beide kijken iedere keer weer uit naar deze bezoekjes. Ze hebben een super leuke klik en kletsen met z’n tweeën heel wat af. Wij bewonderen het dat Milena zich inzet voor anderen. De collega's van Informele Zorg zetten haar daarom graag in het zonnetje!

Klik hier om het verhaal van Milena te lezen

 


Vrijwilliger Chris viert jubileum

Vrijwilliger Chris (33 jaar) viert zijn 5-jarige jubileum als vrijwilliger. Vanwege zijn beperking door een autisme spectrum kreeg hij ambulante begeleiding via Triade. ‘Ik deed altijd al veel met computers’ vertelt Chris ‘en wilde graag mijn kennis en kwaliteiten inzetten. Daar ben ik toen met een werkmakelaar naar gaan kijken’.

Klik hier om het verhaal van Chris te lezen


Zorgvrijwilliger Joke in het zonnetje!

Joke is alweer 2,5 jaar vrijwilliger. Ze is begonnen in het project 'Vrijwillige Thuis Hulp' en is daarvan uit zorgvrijwilliger (maatje) geworden van twee oudere dames.
Elke week gaat Joke trouw bij een mevrouw van 88 jaar op bezoek voor een gezellig bakje koffie en een praatje. Ook doet ze elke week boodschappen voor een mevrouw van bijna 101 jaar oud.  

Klik hier voor het verhaal van Joke


Lintje voor vrijwilligster Diet Ebbens

Wat is het terecht! Diet Ebbens heeft een lintje ontvangen. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar bijzondere activiteiten en inzet voor de maatschappij. Zij is al dertig jaar vrijwilliger bij Coloriet. Nog steeds ondersteunt zij wekelijks activiteiten bij Coloriet Laarstaete in Lelystad. Bij de bewoners is zij dan ook zeer geliefd.

Klik hier voor het verhaal van Diet

 

Marlijn Doet 

Het zal misschien niet als eerste in je opkomen, omdat je er nog niet over hebt nagedacht of omdat het onderwerp niet zo interessant klinkt. Maar vrijwilligerswerk is leuk! Er zijn namelijk veel variaties op het doen van vrijwilligerswerk. Zo heb je in verschillende branches vrijwilligerswerk en soms geeft vrijwilligerswerk ook de mogelijkheid om door te groeien. Zo staat vrijwilligerswerk goed op je cv; je kunt een portfolio opbouwen en je kunt je netwerk uitbreiden.

Klik hier voor het verhaal van Marlijn 

 

Shirah Doet! 

DevinaDoet! 

Sammy-JoDoet!


LydiaDoet!